Pàgina d'inici

 • Eva Serra i Puig (1942–2018) va ser una intel·lectual militant. Historiadora principalment de l'època moderna, va contribuir a obrir noves perspectives sobre la història agrària i la història de les institucions catalanes, partint de les eines del marxisme i aportant visions trencadores i suggeridores sobre les nostres característiques com a poble al llarg dels segles.

  En el camp pròpiament polític, Eva Serra pertany a la generació que va aixecar l'independentisme des de la precarietat i li va anar obrint espai en la societat catalana fins a esdevenir una autèntica alternativa popular.

  Tots dos vessants queden trenats en una mateixa vida de militància i reflexió, que maldava per fer que l'estudi teòric tingués una efectivitat política pràctica.

 • Les paraules de la nació és un diccionari del fet nacional i de la qüestió nacional. Té dos usos. D’una banda, és un recull terminològic: aplega la terminologia de la matèria amb plena actualització temàtica; en fixa la forma concreta (amb criteris de funcionalitat, genuïnitat lingüística i transparència semàntica); defineix cadascun dels termes amb precisió; i encara, en els casos pertinents, analitza l’origen i evolució del terme i del concepte. D’altra banda, és un tractat compacte sobre la matèria, només que presentat en forma d’articles ordenats alfabèticament. 

  Aquest diccionari és d’àmbit universal, i no es limita a la teoria abstracta, sinó que l’acompanya d’exemples concrets de cada fenomen estudiat, exposició esquemàtica (però suficient) de múltiples casos d’arreu, i multitud de dades útils amb observacions orientadores. En conjunt, l’obra ofereix una visió panoràmica de la qüestió nacional en el món d’avui, és a dir, de la complexa dialèctica entre fet nacional i opressió nacional tal com es presenta en les teories en curs i, més encara, en la praxi sobre el terreny. Hi aporta una perspectiva internacional amb òptica catalana.

 • L’any 1995 es publicava El llibre negre de Catalunya –de Felip V a l’ABC– de l’historiador i polític Josep M. Ainaud de Lasarte, un recull de textos que documentaven els atacs que havia sofert Catalunya des de 1714 i fins al 1994. L’èxit del llibre feu que, fins i tot, altres pobles en copiessin la intencionalitat, el format i l’estructura –de lectura i consulta fàcils.

  Gairebé vint-i-cinc anys després, aquestes “cròniques negres” que teniu a les mans volen fer-ne una actualització, aquest cop, però, centrada en el món de l’ensenyament, que, com es pot comprovar, s’ha convertit, conjuntament amb la ràdio i la televisió públiques catalanes, en el camp de batalla polític i mediàtic, com en els anys 90, de tots aquells qui no volen que la llengua catalana sigui primera llengua en algun àmbit de la societat catalana, de tots aquells qui no volen que la llengua espanyola perdi, per poc que sigui, posicions, de tots aquells qui creuen, en el fons, que Catalunya, i per extensió la resta dels Països Catalans, no és més que una mera extensió d’un projecte espanyol, d’arrel bàsicament castellana...

  Per tant, en aquest llibre trobareu disposicions legals, escrits periodístics, assajos sociolingüístics pretesament científics, declaracions de polítics, etc. que evidencien la voluntat explícita d’anar contra el català a l’escola. També hi trobareu fets que han afectat negativament la presència de la nostra llengua en algun dels sistemes educatius de la nostra comunitat lingüística.

 • Al nostre país i arreu, els episodis del moviment obrer català que han generat més interès són, sense cap mena de dubte, els del període comprés entre els anys 1931 i 1939, que excepte a la Catalunya Nord correspon a la Segona República i la Guerra Civil. L’enderrocament d’una monarquia decimonònica, la proclamació d’una república democràtica en un context marcat per l’aparició de règims autoritaris, el moviment llibertari més fort, combatiu i organitzat de l'època i, sobretot, la profunda revolució proletària que es desenvolupà en plena Guerra Civil han despertat l’atenció de diverses generacions de lectors i continuen sent un referent bàsic de l'esquerra actual.

  Durant el període republicà esclataren vagues d’obrers i camperols arreu dels Països Catalans i les insurreccions proletàries foren freqüents; durant la Guerra Civil, als territoris on el cop d’estat va ser derrotat els sindicats i partits obreristes transformaren radicalment l’organització econòmica, política i social.

  «És en aquest context —enormement complex— que cal interpretar els articles d’aquest volum, coordinat per Marc Santasusana. Que la utopia semblava que podia convertir-se en realitat no era una quimera més o menys voluntarista, sinó que responia a unes lluites que, certament, venien de molt lluny, i es van intensificar encara més quan la revolució va passar al primer punt de l’ordre del dia.»

  Pròleg de Pelai Pagès

 • A hores d’ara, i després d’uns anys de declivi, observem un nou interès per l’obra de Marx: els arxius dels seus escrits es baixen cada dia des d’Internet i els seus llibres es tradueixen i publiquen en gairebé totes les llengües. Els seus conceptes més sucosos (teoria del valor, plusvàlua, acumulació, formes i composició del capital, taxa decreixent de guany, renda de la terra...) s’estudien i amplien a tort i a dret.
   
  Diàleg amb El Capital de Marx aplega un conjunt d'explicacions, esquemes i exemples pràctics que permeten endinsar-nos en la lectura ordenada dels vint-i-cinc capítols del llibre primer d'El capital, l’únic que va sortir d’impremta en vida del revolucionari alemany.
   
  Cal insistir, però, que aquest treball no s’ha de veure com una drecera per eludir “els pendents pronunciats” d’El capital. Tampoc n'és, en cap sentit, un substitut. Només permet algunes maniobres temporals de preparació, entrenament i aproximació, que seria recomanable d’acompanyar, des del primer moment, de la lectura directa de la font originària.

Benvingut/da a edicionsdel1979.cat

La tenda funciona de moment amb tranferència o ingrés bancaris.

Títol 1a edició
Al cap dels anys: militància, presó i exili (1970-1998) (1a REIMPRESSIÓ) abril, 2014
Amb Q de formatge (3a REIMPRESSIÓ) abril, 2015
Arrels a Octubre febrer, 2018
Canviar la realitat: els Grups de Defensa de la Llengua... juny, 2013
Classe obrera, salariat i lluites de classe setembre, 2012
Cròniques negres del català a l'escola (3a REIMPRESSIÓ) abril, 2019
De la fàbrica a la revolta. Trajectòria política de Pere Curtiada i Ferrer març, 2015
Diàleg amb 'El capital' de Marx octubre, 2018
Dones i treball al Poble Sec durant el franquisme juny, 2017
El fenomen nacional (3a REIMPRESSIÓ) setembre, 2015
El país català i els altres abril, 2018
El País Valencià que volem (2a REIMPRESSIÓ) juny, 2017
Els orígens de l'independentisme català a Cuba novembre, 2017
En aquesta gran època... les paraules són punys (2a REIMPRESSIÓ) setembre, 2015
Episodis del moviment obrer als Països Catalans 2 abril, 2019
Episodis del moviment obrer dels Països Catalans / 1 (1a REIMPRESSIÓ) agost, 2017
Eva Serra: per la Revolució Catalana març, 2020
Inscrit en la memòria històrica novembre, 2013
Introducció a la història dels Països Catalans (EXHAURIT) agost, 2014
La història m'absoldrà juny, 2017
La resistència indígena davant la conquesta desembre, 2014
Les paraules de la nació octubre, 2019
L’alternativa socialista. El veritable desenvolupament humà (EXHAURIT) febrer, 2014
Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982) gener, 2016
Panrico: la vaga més llarga (1a REIMPRESSIÓ) setembre, 2016
Rotxec abril, 2013
Segur que Colom era català? Les raons per dubtar-ne juny, 2018
Terra Lliure: punt de partida (EXHAURIT) abril, 2012
Subscriu-te a Edicions del 1979 i gaudeix de les millors prestacions.
Consulta les ressenyes, articles i comentaris sobre els nostres llibres.