Esteu aquí

La resistència indígena davant la conquesta

Data 1ª edició: 
desembre, 2014
ISBN: 
978-84-940126-8-6
17,00 €

La resistència indígena davant de la conquesta és un llibre de combat. De combat contra l’oblit. Oblit a què els criminals i els seus descendents han condemnat els vençuts. Criminals que no només els van robar la terra i els seus recursos, sinó la cultura i la memòria col·lectiva. Còmplices que encara avui s’entesten a presentar el genocidi com a gesta i, impunement, es permeten d’organitzar aniversaris i celebracions. Encara avui el genocidi americà és presentat en els llibres de text com un reguitzell de gestes. La realitat, però, fou una altra.
La destrucció, l’engany, la ignomínia, l’incendi, la insídia, la mentida, la massacre, el robatori, el sadisme, la tortura, la traïció, la vilesa, la violació... foren sistemàtics; aquest és el veritable rostre de la invasió espanyola d’Amèrica.

Sobre l'autor/a

Josefina Oliva Teixell de Coll (Reus, Baix Camp, 1912 – Mèxic, D.F., 2007) era llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Saragossa, i d'arqueologia per l’Institut Nacional d’Antropologia i Història de Mèxic. Durant la guerra del 1936 al 1939, treballà com a professora en instituts de la Seu d’Urgell i Girona. Exiliada el 1939, es dirigí a la Catalunya Nord i d’allí cap a Amèrica.

Fou professora de geografia en l’Instituto Luis Vives i l’Academia Hispano Mexicana, dos dels tres centres educatius fundats pels exiliats peninsulars en arribar a Mèxic. Més tard, impartí classes d’història antiga de Mèxic al Vives i de geografia a l’Escuela Nacional Preparatoria.

Josefina Oliva fou, sobretot, una professora extraordinària que deixà una empremta en molts dels seus alumnes que encara avui la recorden amb respecte i moltíssima estimació. A molts els orientà vers vocacions com l’arqueologia i la història.