Esteu aquí

Inscrit en la memòria històrica

Data 1ª edició: 
novembre, 2013
ISBN: 
978-84-940126-4-8
16,00 €

Inscrit en la memòria amb les lletres del vent… Són uns versos del poeta Àlvar Valls escri ts el 1977 en règim d’incomunicació a la cinquena galeria de la presó Model i, per tant, apresos de memòria, donada la impossibilitat de comptar amb paper i llapis.Aquest recull d’articles remet a una memòria més viscuda que escrita, una memòria de vençuts i d’obstinats. Memòria històrica, memòria sentimental i memòria de combat. I difícilment podrem discernir en aquestes pàgines la funció de l’historiador del viatge vital com a home, ni escindir el seu paper militant del seu pas pel temps com a persona, com a company, camarada, familiar o saludat.

L’autor evoca o recupera la vida de lluitadors i lluitadores de l’independentisme català, explica moments transcendentals d’aquest moviment polític, o n’analitza els encerts i les marrades. A ell li devem el rescat de l’oblit de molts dels protagonistes de la nostra història petita: Josep Tramunt, Magí Colet, Joan Layret, Jaume Fortuny, Esteve Albert i Corp, Ocatavi Viladrosa, Mait Carrasco, Ramon Subirats, Josep de Calassanç Serra
“Cala”, etcètera.

Tanmateix, no es tracta d’una compilació de semblances i notes obituàries. Inscrit en la memòria històrica, obra d’un inusual intel·lectual-militant, aporta grans dosis d’anàlisi, experiència i interpretació d’una important part de la història nacional, vàlides com les claus que ens obren tots els panys.

Sobre l'autor/a

Agustí Barrera va néixer a Mataró (Maresme) el 1941. Va estudiar química a l’Escola Industrial de Terrassa (1965).

La seva militància va començar l’any 1963 al Front Nacional de Catalunya. Dos anys més tard, va ser detingut junt amb Carles Castellanos i Josep Ferrer Mallol. Acusats d’associació il·lícita i de propaganda il·legal, els dos primers van ser jutjats pel Tribunal de Orden Público.

El 1968 es va integrar al PSAN i el 1974 al PSAN-p, on va impulsar la formació d’un sindicat nacional i de classe, els Col·lectius Obrers en Lluita (COLL).

Del 1972 fins al 1980 va treballar com a redactor de la Secció de Ciències de la Gran Enciclopèdia Catalana (GEC). L’any 1987 va obtenir la llicenciatura en Història per la Universitat de Barcelona. Va treballar com a professor d’aquesta matèria a  l’ensenyament secundari.

Ha publicat articles en la premsa comarcal i ha impartit conferències sobre la història de l’independentisme, la Generalitat republicana i la Guerra dels Tres Anys (1936-39).

Amb col·laboració la Robert Surroca, va escriure el llibre Homenatge a Lluís Companys. President de Catalunya (2000). Junt amb Francesc Forn, ha publicat Arenys de Munt (1936-1939), Guerra i revolució (2002) i El cost humà de la guerra de 1936-1939 a Arenys de Munt (2005).

El 1983 va ser un dels impulsors del Grup per a l’Anul·lació del Procés al President Lluís Companys (GAPPC). Del 2000 al 2005, va ser president del Centre de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI).

Actualment, és membre de la Junta de Govern del Memorial Democràtic, en representació de la CUP-AE. També forma part del Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació (MAPA 2000-2010) i del Grup d’Historiadors Jaume Compte.

Militant de la CUP d’Arenys de Munt, col·labora com a professor amb la Universitat Comunista dels Països Catalans (UCPC) i participa en la secció sobre memòria històrica de la portalada Llibertat.cat.